“We nemen het verbouwen van voedsel weer in eigen hand”
In Kortenberg bewerken buurtbewoners en bezoekers van het Herstelhuis een stuk grond dat moet uitgroeien tot een samentuin en een voedselbos. Samen voedsel verbouwen, brengt mensen dichterbij elkaar en verkleint de ecologische voetafdruk.
Sarah en de andere buurtbewoners vonden het belangrijk dat het Herstelhuis dat zich op het terrein van de abdij bevindt bij het project werd betrokken. Het Herstelhuis is een afdeling van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en richt zich op mensen die ooit in hun leven te maken hadden met psychische problemen.
“We voorzien enkel ambulante zorg”, legt ergotherapeut Heleen Grauwels van het Herstelhuis uit. “Het Herstelhuis biedt elke weekdag één of meerdere activiteiten aan. De samentuin is er één van. Ook huishoudelijke, creatieve, socio-culturele, sportieve activiteiten komen in het programma aan bod.”
Samen aan een project werken, is heel belangrijk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, weet Grauwels. “Ze worden ergens verwacht, zijn nodig en krijgen een verantwoordelijkheid. Dat maakt dat ze terug verbinding leggen met zichzelf en met anderen. Het project biedt de bezoekers van het Herstelhuis de kans om te ontdekken waar ze goed in zijn. De ene kan goed een grond omspitten. De andere kan heerlijk soep maken. Realiseren dat je kwaliteiten hebt die anderen waarderen, werkt helend.”
Lees het volledige artikel | Weliswaar
Bezoekers van het Herstelhuis werken samen in de samentuin en ontdekken waar ze goed in zijn.