15.000 elektroshocks per jaar, maar hoe effectief zijn ze?

Elektroshocktherapie wordt nog altijd ruim ingezet in de psychiatrie. Maar er rust een stigma op de behandeling. “Nog altijd durft niet iedereen die met de therapie gebaat zou zijn, de stap te zetten", zegt prof. dr. Pascal Sienaert

Elektroconvulsietherapie is een ­behandeling voor ernstige psychia­trische aandoeningen zoals depressie en psychose. De patiënt wordt onder narcose een elektrische prikkel toegediend, wat in de hersenen een convulsie veroorzaakt.

Een convulsie brengt een soort ont­lading van de zenuwcellen teweeg. Bij sommige psychiatrische aandoeningen is het evenwicht tussen boodschapper­stoffen zoals serotonine en dopamine, in de hersenen uit balans. De ontlading van de zenuwcellen herstelt de balans tussen die neurotransmitters en zet ook hormonen vrij.

De hersenen maken dankzij de elektrische impuls ook nieuwe hersencellen aan. “Andere behandelingsvormen zoals medicatie of beweging, doen dat ook, maar bij ECT gebeurt dat veel sneller en meer uitgesproken. Vandaar het succes van de behandeling”, zegt psychiater Pascal Sienaert.

Gemiddeld herstelt 60 tot 70 procent van de patiënten die een ECT-behandeling ondergaan. Bij sommige vormen van depressie, zoals de psychotische ­depressie waarbij mensen negatieve waanbeelden over zichzelf ontwikkelen, heeft ECT nog meer effect. (...)

Lees

 

sienaert_vierkant_72dpi1_3x411_0.jpg

Pascal Sienaert is psychiater en psychotherapeut. Hij is de verantwoordelijke van het Academisch Centrum voor ECT en Neuromodulatie (AcCENT) en het zorgprogramma stemmingsstoornissen in het UPC KU Leuven. Ook is hij voorzitter van de sectie ECT van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie en van de Europese vereniging voor ECT.