Het Assepoestercomplex is géén sprookje

In een relatie is het belangrijk om naar elkaar te verlangen en een diepe band op te bouwen, maar je moet ook zonder je partner kunnen functioneren. Zo niet, dan worstel je mogelijk met het Assepoestercomplex. Hoe kun je dat herkennen? Welke impact heeft het op een relatie en hoe ga je ermee om? Psychiater Stephan Claes: “Het kan zo ook op de werkvloer tot uiting komen.” 

De term Assepoestercomplex wordt in de huidige geestelijke gezondheidszorg niet gebruikt. Daar wordt onder meer verwezen naar the big five om iemands persoonlijkheid in kaart te brengen. Dat zijn vijf grote dimensies, waaronder emotionele instabiliteit, altruïsme en introversie. Drie kenmerken die aansluiten bij de omschrijving van het Assepoestercomplex.

Deze persoonlijkheidskenmerken kunnen een grote impact hebben op een liefdesrelatie. “Eerst en vooral wil ik benadrukken dat partners mogen leunen op elkaar”, deelt dr. Claes. “Het is belangrijk om in een relatie naar elkaar te verlangen en een diepe band op te bouwen, maar je moet ervoor zorgen dat je ook zonder je partner kan overleven.”

Het Assepoestercomplex is géén sprookje | hln.be