Handboek Psychodynamische diagnostiek

Psychiater Marc Hebbrecht biedt met het handboek 'Psychodynamische diagnostiek'  hulpverleners inzicht in de complexiteit van psychisch lijden, voorbij DSM-diagnoses en etikettering. Het richt zich op het begrijpen van de unieke binnenwereld van de patiënt en diens sterktes en kwetsbaarheden.

Psychiatrische diagnostiek die zich beperkt tot etikettering miskent de eigenheid van de persoon die psychisch lijdt. Veel mensen zoeken contact met een hulpverlener zonder te kunnenbenoemen wat er precies scheelt. Hun hulpvraag is vaakonduidelijk, zowel voor zichzelf als voor de hulpverlener. Al wiewerkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg, wil dezehulpvraag begrijpen. Een DSM-diagnose schiet vaak tekort voor een inschatting vanhet psychisch functioneren en patiënten voelen zich vaak onvoldoende erkend door de categoriserende psychiatrie. Hoe komt de hulpverlener tot een formulering die recht doet aan de uniciteit van de patiënt en zijn/haar sterke kanten en talenten? De hulpverlener hoeft zich niet te beperken tot een beschrijvingvan klachten en symptomen. Beter kan hij onderzoeken hoe depatiënt contact maakt, een relatie aangaat, illusies projecteert ende psychosomatische beleving van de hulpverlener beïnvloedt. Dit is de essentie van psychodynamische diagnostiek. Maar ook hoe dynamische thema’s een toegangspoort bieden voor een verkenning van de binnenwereld. Hoe staan deze thema’s inrelatie tot de psychiatrische stoornis? Op deze vragen geeft dit handboek een antwoord.

Info en bestellen

hebbrecht_4x3_72dpi_0.jpg

Marc Hebbrecht is psychiater-psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij is verbonden aan de psychoanalytische dienst op campus Kortenberg, waar hij psychoanalytische behandelingen verricht en meewerkt aan de postgraduate opleiding in de psychoanalytische psychotherapie.