D-day voor eerste nieuwe schizofrenietherapie in decennia
De Amerikaanse farmawaakhond oordeelt vandaag over een kandidaat-behandeling voor schizofrenie van de farmagroep Bristol Myers Squibb. Bij groen licht gloort er na decennia nieuwe hoop voor patiënten. ‘Bestaande medicatie werkt niet bij 30 procent van hen.’ Psychiater Ruud van Winkel duidt in De Tijd wat medicatie vermag bij schizofrenie.
Komt er voor het eerst in decennia een nieuwe behandeling voor de geestesziekte schizofrenie? Vandaag oordeelt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) over KarXT, een behandeling van Bristol Myers Squibb (BMS). De poortwachter tot ’s werelds lucratiefste medicijnenmarkt laat nooit in zijn kaarten kijken, maar experts hebben een goed oog in de slaagkans wegens de positieve studieresultaten. ositieve studieresultaten. ‘Het zou het eerste nieuwe werkingsmechanisme tegen schizofrenie zijn in decennia en een welgekomen aanvulling op de huidige medicatie, die niet bij iedereen aanslaat’, oordeelt professor en psychiater Ruud van Winkel. Hij is verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en behandelt patiënten met schizofrenie. (...) ‘De huidige medicatie vlakt dopaminepieken af, maar heeft parkinsonachtige bijwerkingen, zoals beven en spierstijfheid, omdat dat dopaminesysteem ook een belangrijke rol speelt bij beweging. Bovendien leidt bestaande medicatie tot gewichtstoename en werkt ze niet bij zo’n 30 procent van de patiënten.’ De hoop is dat de nieuwe medicatie van BMS aanslaat bij patiënten die niet gebaat zijn bij de huidige medicatie.
Lees
Prof. dr. Ruud van Winkel is psychiater en psychotherapeut. Hij is gespcialiseerd in de psychosezorg en verbonden aan de raadpleging voor psychose voor volwassenen, en als consulent verbonden aan het mobiele zorgteam voor vroege interventie bij psychose, VRINT. Naast zijn klinische taken is hij verantwoordelijke van het Center for Clinical Psychiatry aan de KU Leuven.