Naar een psychiatrisch ziekenhuis van de toekomst

Het UPC KU Leuven heeft een ambitieus masterplan klaar voor de herontwikkeling van de historische ziekenhuissite in Kortenberg.

Huidige ziekenhuiscampus Kortenberg

De campus vindt zijn oorsprong bij de congregatie Zusters van de Bermhertigheid Jesu en heeft zich ontwikkeld tot zijn huidige vorm met een aaneenschakeling van voornamelijk laagbouwpaviljoenen. De gebouwen dateren grotendeels van voor 1985.

Om een antwoord te bieden op de uitdagingen in de geestelijke gezondheidszorg, zoals de verdere vermaatschappelijking van zorg en de intensifiëring van de overblijvende residentiële zorg, is aangepaste infrastructuur nodig.

Participatief traject

Het masterplan toont de ambitie van het UPC KU Leuven om op zijn Campus Kortenberg de infrastructuur van de toekomst in de geestelijke gezondheidszorg te voorzien. Het werd samen met het architectenbureau PTArchitecten ontwikkeld in overleg met de Vlaams Bouwmeester. Dit gebeurde aan de hand van een intensief participatief traject waarbij alle externe en interne belanghebbenden van het ziekenhuis nauw betrokken waren. Er kwam bijvoorbeeld feedback vanuit de patiëntenvertegenwoordiging en er werden personeelsworkshops georganiseerd. Na een bezoek aan de speciaal ingerichte tentoonstelling kregen medewerkers zicht op de toekomstplannen van de campus. Hierna kon elke bezoeker opmerkingen en aandachtspunten doorgeven. Er werd ook frequent afgetoetst met de verschillende beleidspartners.

Bart De Greef, financieel en logistiek directeur UPC KU Leuven: “Het masterplan fungeert als richtinggevend kader, een streefbeeld van hoe we onze infrastructuur willen inrichten. Het is geen strikt en dwingend stappenplan, maar veeleer een strategie waaraan we concrete bouwprojecten kunnen toetsen en zodoende elk mogelijk toekomstscenario in onze nog sterk evoluerende sector het hoofd kunnen bieden.”

Bart De Greef, financieel en logistiek directeur UPC KU Leuven

Open karakter

Het masterplan vertrekt vanuit enkele belangrijke basisprincipes, waaronder het creëren van een vrij toegankelijke, levendige en aantrekkelijke plek die bijdraagt aan sociale verbinding en interactie. De vernieuwde ziekenhuiscampus zal een open karakter hebben, waarbij de integratie in de bredere gemeenschap en de buurt wordt versterkt.

Door de bebouwing te concentreren op een deel van de campus, ontstaat een publiek toegankelijk park tussen de dorpen Kortenberg en Erps-Kwerps.

De openheid van de campus staat de geborgenheid en veilige omgeving voor patiënten niet in de weg. De patiënten krijgen zorg op maat in kleine leefgroepen. Elke leefgroep krijgt een zorghuis met een eigen voordeur naar het park en een eigen tuin of terras. De zorghuizen worden aan elkaar geschakeld, zoals straten in een dorp. Zo wordt de site een zorgbuurt als onderdeel van de gemeente.

Zorghuizen naast elkaar vormen zorgstraten

Een duurzaam plan

Ook duurzaamheid, flexibiliteit en multi-inzetbaarheid van de infrastructuur zijn belangrijke uitgangspunten van het masterplan.

Tom Claerhout, stafmedewerker infrastructuur: “We hebben de ambitie om onze rol als zorginnovator waar te maken en leggen de lat hoog op het gebied van duurzaamheid. We willen vanaf het begin nadenken over concepten als energiezuinigheid, materiaal-en ruimtegebruik, kwaliteit, flexibiliteit, moduleerbaarheid en multi-inzetbaarheid om op een geïntegreerde manier te bouwen aan een duurzame zorg.”

Tom Claerhout, stafmedewerker infrastructuur UPC KU Leuven

Het masterplan is geen eindpunt, maar vormt een belangrijke mijlpaal. Het is tevens een oproep tot participatie aan alle betrokkenen om samen de zorgcampus mee invulling te geven

Masterplan voor toekomstige ziekenhuiscampus

 

Bekijk de video