‘Mijn 15-jarige zoon wil met vrienden naar Rock Werchter. Kan ik het maken hem niet te laten gaan?’

Dirk De Wachter en Johan Braeckman buigen zich beurtelings over een ethische kwestie in De Morgen. Deze week: een vader vraagt raad over hoeveel vrijheid hij zijn tienerzoon moet gunnen. “Mijn zoon is 15 jaar en is net als ik een grote muziekfan. Kan ik het maken om hem niet te laten gaan, misschien wel als enige uit zijn vriendengroep?”

Het antwoord van psychiater Dirk De Wachter: 

“Ik denk dat veel ouders rond deze tijd van het jaar met deze vraag worstelen, en dat veel jonge mensen zo’n nieuwe stap richting vrijheid alleen willen zetten. Of alleszins met vrienden erbij, niet met ma of pa. Dit is natuurlijk een heel begrijpelijke en universele reflex, maar het neemt de bezorgdheden van deze vader niet weg, die bang is dat zijn zoon in gedehydrateerde en verwarde toestand in een ziekenwagen belandt. Dit scenario is niet onmogelijk, maar wel zeer onwaarschijnlijk. Zulke grootschalige festivals zijn ondertussen erg mainstream en gecontroleerd. Er loopt veel security rond. De grote meerderheid van de 15-jarigen maakt zulke malheuren niet mee. Sommigen wel, maar ik denk dat de kans groter is dat zoiets gebeurt als zoon of dochter stiekem uit het raam klimt en zonder medeweten van de ouders van de vrijheid proeft."

“De vader zou dit moment kunnen aangrijpen om met zijn zoon te spreken over veiligheid, drugs en ruimer: over de dingen des levens. Zoals hij terecht zegt, is tegemoetkomen aan de vraag van zijn zoon in de eerste plaats een oefening in loslaten. Voor de zoon is het dan weer een oefening in omgaan met potentiële gevaren die zijn pad kunnen kruisen. Deze gevaren komen echt niet enkel voor op de wei van een festival. Ze kunnen zich ook op school stellen, in de jeugdclub, onder de kerktoren... Dit is het ideale moment om met zijn zoon aan tafel te gaan zitten. Niet om met het moralistische vingertje te zwaaien en te oreren: dit mag en dit mag niet. Wel om een verbindend gesprek aan te gaan. De vader kan vragen naar welk soort muziek hij luistert, en de link leggen naar zijn eigen muzikale verleden. Hij kan vragen of zijn zoon goed in zijn vel zit, of hij bezorgdheden heeft, hoe hij zijn zomer zou willen spenderen. Een plezierige dialoog tussen vader en zoon, zodat er ruimte ontstaat om ook minder evidente thema’s aan te snijden zoals de gevaren van drank en drugs, de drang naar vrijheid versus veiligheid en veilig vrijen. Het gezin kan de vraag van de zoon aangrijpen om te spreken over de leefwereld van de 15-jarige, en alle lastigheden die ermee gepaard gaan, of kunnen gaan, zonder te panikeren of doembeelden van ziekenwagens boven te halen." (...)

Dirk De Wachter adviseert een vader | De Morgen

de_wachter_4x3_72dpi_3.jpg

Prof. dr. Dirk De Wachter is psychiater en psychotherapeut in het UPC KU Leuven. Hij is expert in systeem- en gezinstherapie en verantwoordelijk voor het dagactiviteitencentrum Herstelhuis op campus Kortenberg.