Factcheck: mogelijk verband tussen avondtypes en hoger IQ

‘Avondmensen hebben een hoger IQ’, zo las Knack in Amayzine. Uit verschillende studies blijkt inderdaad een verband tussen avondtypes en een hoger IQ, ander onderzoek spreekt dit tegen. De experts die we spraken, zijn verdeeld. We beoordelen de stelling als eerder waar.

(...) Professor psychiatrie Maarten Van Den Bossche (UPC KU Leuven), die gespecialiseerd is in slaap-waakstoornissen, wil toch sterk nuanceren. ‘Deze associatie komt inderdaad in enkele studies naar voren, maar er vallen toch verschillende bedenkingen bij te maken. De studie met adolescenten geeft wellicht een vertekend beeld omdat we in deze leeftijdsgroep sowieso een verschuiving van het bioritme zien. Jongeren en jongvolwassenen gaan vaak later slapen, maar dat staat los van hun chronotype. Bovendien is het verschil tussen de gemiddelde slaaptijden klein: minder dan een uur.

In de recentere studie gaat het om oudere deelnemers, maar ook die studie overtuigt me niet volledig. De deelnemers kregen de vraag zelf te beoordelen of ze een ochtend- of avondtype waren, of iets daartussenin. Maar bij slaaptijden spelen veel meer factoren mee." (...)

Lees het volledige artikel | Knack 

 

van_den_bossche_maarten_4x3_3.jpg

Prof. dr. Maarten Van Den Bossche is supervisor op de afdeling voor dementie met gedrags- of lichamelijke problemen, Cog k, op campus Kortenberg en verantwoordelijk voor het psychiatrische luik van het Slaapcentrum op campus Gasthuisberg.