'Borderline zit in elk van ons, in meer of mindere mate'

Borderline laat zich niet in een paar woorden vatten. Impulsief, choleriek, veel te veel van dit, veel te weinig van dat. “Het is een problematiek die voor patiënten een zwaar lijden meebrengt”, zegt professor Benedicte Lowyck. “Maar gerichte therapie kan hen gelukkig goed helpen.”

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Maar het is vooral een heel breed begrip, zegt professor Benedicte Lowyck van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. De DSM-5, het classificatiesysteem dat alle mentale stoornissen in kaart brengt, stipuleert een negental kenmerken onder het lemma 'borderline'. Wie aan vijf daarvan voldoet, kan de diagnose krijgen. “Die DSM-5 is een descriptief diagnostisch systeem. Je gaat dus vooral kijken naar de dingen die aan de oppervlakte aanwezig zijn, die je kunt waarnemen”, zegt Lowyck.

Waarmee ze meteen aangeeft: het gaat verder dan dat. “Een eenvoudige definitie van borderline is lastig. Naast die vijf of negen criteria zijn er wel 256 manieren om een borderlineproblematiek te hebben. Ik noem het liever geen stoornis. Het zit eerder op een spectrum. Stoornis klinkt me te negatief.”

Lees het interview | Het Nieuwsblad 

lowyck_4x3_72dpi_0.jpg

In het kort: mensen met borderline kunnen heel moeilijk hun affectie regelen en hebben vaak heel snel heel intense emoties, die hun denken vertroebelen. Psychologe Benedicte Lowyck licht toe wat 'borderline' is.