Moet de terugbetaling van ADHD-medicatie fors worden uitgebreid?

De helft van de artsen schrijft vaak niet de meest geschikte ADHD-behandeling voor wegens beperkingen in de terugbetalingsregeling. Dat blijkt uit een bevraging door het socialistische ziekenfonds Solidaris en het kennis- en expertisecentrum ADHD Centrum ZitStil bij Vlaamse kinderpsychiaters en pediaters. Kinder- en jeugdpsychiater Karen Vertessen kan zich in hun pleidooi vinden, in de media.

79 procent van de artsen geeft aan dat de kostprijs van een behandeling vaak een impact heeft op hun keuze van ADHD-medicatie. Bijna de helft van de psychiaters meldt dat behandelingen met niet-terugbetaalde ADHD-medicatie vaak niet opgestart of gestopt worden om financiële redenen.

Zo is methylfenidaat de eerste keuze bij kinderen en jongeren, maar momenteel worden slechts enkele vormen terugbetaald. “Daardoor krijgen niet alle kinderen de medicatie die we het liefst zouden voorschrijven gebaseerd op hun individuele noden. Alleen mensen die zich dat kunnen veroorloven, hebben altijd toegang tot de meest optimale behandeling. Een hele groep valt daardoor buiten de boot”, zegt kinder- en jeugdpsychiater Karen Vertessen (UPC KU Leuven).

Dan zijn er nog de patiënten ouder dan 18 jaar. Hoewel inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat symptomen ook aanhouden bij jongvolwassenen, stopt de terugbetaling abrupt als jongeren deze leeftijd bereiken. “Bij ADHD zijn de symptomen steeds voor de leeftijd van 12 jaar aanwezig. Een deel van de mensen groeit hieruit. Maar het is niet zo dat het ineens stopt in de nacht dat je 18 wordt”, benadrukt Karen Vertessen.

Bekijk het nieuwsitem | VRT NWS

Lees het artikel | De Morgen

Herbeluister De Ochtend | Radio 1

Lees het artikel | HLN