Dagprogramma jonge vluchtelingen
12-18 jaar | Paso
Bezoekuren
Op deze afdeling is er geen bezoekgelegenheid voorzien, maar aarzel als naaste niet om de afdeling te contacteren. De zorgmedewerkers staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of een afspraak te maken voor een gesprek.
Op deze afdeling kan je als jongere tussen 12 en 18 jaar terecht voor dagbehandeling als je kampt met een psychische moeilijkheid of trauma na je vlucht uit je vaderland, en als de huidige ondersteuning uit je omgeving of ambulante hulpverlening ontoereikend blijkt.
Het behandelprogramma van Paso wordt ontwikkeld in een samenwerking met het zorgteam voor Transculturele traumazorg aan vluchtelingen van PraxisP onder leiding van prof. Lucia De Haene, verbonden aan de Faculteit Psychologie & Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven.
Aanbod, verblijf en onderwijs
Het aanbod wordt afgestemd op wat jij nodig hebt om je symptomen te stabiliseren en je trauma en verlies te verwerken. Je vertouwde zorgverleners worden daar zoveel mogelijk bij betrokken. Doorgaans duurt de behandeling zes tot negen maanden, met een dagprogramma dat loopt van maandag tot vrijdag.
Indien nodig verblijf je, aansluitend op de dagtherapie in het ziekenhuis, 's avonds en in het weekend in een leefgroep in Kessel-Lo, Mechelen of Brussel.
Paso voorziet ook onderwijs zodat je school- en toekomstperspectief behoudt. Verder helpen zorgmedewerkers je op weg om in je vrije tijd deel te nemen aan activiteiten in de samenleving of het verenigingsleven. Je besteedt ook bijzondere aandacht aan je sociaal netwerk, bijvoorbeeld door steunfiguren in de culturele gemeenschap te mobiliseren. Kortom het gaat om een breed zorgpakket dat je een opstap geeft om weer sterk in het leven te staan. Zo begrijp je ook de naam van de afdeling: paso is geleend uit de taal Esperanto en betekent opstap.
Criteria
Je beschikt over een wettig verblijfsstatuut (in asielprocedure of met een erkenningsstatus)
- als niet-begeleide minderjarige
- of als gevluchte jongere die met zijn gezin in België verblijft
Locaties
Dagbehandeling
Leefgroepen voor begeleiding ’s avonds en in het weekend
- Hejmo - SOS Kinderdorpen
Kessel-Lo (Leuven) - Juneco – Emmaüs
Mechelen - Major - Minor Ndako
Brussel
Opname aanvragen?
bel maandag - vrijdag
09.00 - 11.00
Vragen?
Stuur een e-mail voor niet-dringende vragen
opnames.kjp [at] upckuleuven.be
Verblijf Fedasil?
Verblijf je in het opvangnetwerk van Fedasil?
Je verwijzer kan je aanmelden via FHQ_med_noord [at] fedasil.be (de bevoegde dienst van Fedasil).
Partners
Het behandelprogramma van Paso wordt ontwikkeld in een samenwerking met het zorgteam voor Transculturele traumazorg aan vluchtelingen van PraxisP onder leiding van prof. Lucia De Haene, verbonden aan de Faculteit Psychologie & Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven. Het zorgmodel wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF)