Van frustratie naar inspiratie

do 28 november 2024 (09.00 tot 16.30)

Over de connectie tussen lichaam en geest bij aanhoudende lichamelijke klachten | Een praktijkgerichte studiedag voor eerste- en tweedelijns hulpverleners
 

Adres: 
Auditorium Hergé
Campus Gasthuisberg, Paarse straat, poort 4, niveau 1 
Herestraat 49
3000 Leuven
België
Type evenement: 
Congres/studiedag/symposium
Prijs: 
€75

Programma: 

Van frustratie naar inspiratie

De connectie tussen lichaam en geest bij aanhoudende lichamelijke klachten

| Een praktijkgerichte studiedag voor eerste- en tweedelijns hulpverleners, over de transdisciplinaire behandeling van aanhoudende lichamelijke klachten en somatische symptoomstoornissen.

Symptomen zonder duidelijke stoornis? Volgens het traditionele medische denken is er dan geen probleem, omdat het onderliggende mechanisme niet aantoonbaar somatisch is. Maar is dat wel zo? Hoe kunnen we die klachten begrijpen en verklaren? En belangrijker nog, hoe gaan we ermee aan de slag? 

Een van de grootste uitdagingen in de huidige gezondheidszorg is de behandeling van aanhoudende lichamelijke of functionele klachten. Patiënten en zorgverleners hebben vaak moeite om een effectieve behandelingsaanpak te vinden. Voor zorgverleners is het een uitdaging om patiënten verder te helpen die, na vele onderzoeken en artsenbezoeken, steeds meer frustratie en minder erkenning ervaren voor hun invaliderende symptomen.
Het UPC KU Leuven biedt al vijftien jaar transdisciplinaire, groepstherapeutische zorg voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten. De Sense-trajecten bieden zowel residentiële als dagtherapeutische zorg binnen de Mind Body Unit.

Deze studiedag wil je als arts, psycholoog, kinesist of andere hulpverlener in de eerste lijn praktische handvatten en methoden aanreiken waarmee je in je ambulante praktijk aan de slag kan. Daarnaast maak je kennis met de multidisciplinaire groepstherapeutische trajecten op de afdeling Sense. Ontdek hoe Sense zorg verleent en verwerf inzichten en methoden om die kennis toe te passen in jouw praktijk.

 

Voorlopig programma

8.30 | Verwelkoming met koffie

9.00 | Welkom op Sense

9.30 | Workshops deel 1

10.45 | Koffiepauze

11.05 | Workshops deel 2

12.20 | Lunch

13.00 | Casussen rond werken met somatische symptoomstoornissen in de derdelijn
Eline Coppens

13.45 | Lichaamsgericht mentaliseren in de praktijk: behandeling binnen Altrecht Psychosomatiek Eikenboom in Zeist
Pieter Jan Herremans

15.00 | De gestreste samenleving
prof. dr. Stephan Claes

15.45 | Wat hebben we als hulpverlener nodig om te kunnen blijven zorgen voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten?
Discussie

16.30 | Einde

Workshops

Workshop 1 | Van lichaamsgericht naar verbaal: een bottom-up benadering 

Non-verbale therapieën bevorderen het proces van lichaamsmentalisatie via bottom-up leerprocessen. Dit traject verloopt van lichaam naar emotie en vervolgens naar bewuste cognities. We combineren non-verbale en verbale sessies, waarbij psychomotorische therapie wordt gevolgd door psychotherapie. In de psychomotorische therapie doen deelnemers lichaamsgerichte ervaringen  op die vervolgens in de psychotherapeutische sessie verder worden uitgewerkt. In deze workshop leer  je hoe dit er in de praktijk uitziet en hoe je dit vertaalt naar de ambulante hulpverlening.

Workshop  2 | Functionele neurologische stoornissen, een multidisciplinaire aanpak die focust op educatie, registratie en ervaringsgericht werken

In deze workshop richt je je op de therapeutische aanpak van functionele neurologische stoornissen, ook wel conversiestoornissen genoemd, met een focus op PNEA (psychogene niet-epileptische aanvallen). Hoe ga je om met de impact van die klachten op het dagelijks leven en de onzekerheid en ongerustheid bij de patiënt, omgeving en hulpverlening. 

Workshop 3 | Ergotherapie als brug tussen lichaam en dagelijks handelen

Van klachtgericht naar ervaringsgericht werken in een wisselwerking tussen ergo- en psychotherapie . Ervaringsgericht ergotherapeutisch werken stelt ons enerzijds in staat om het dagelijks handelen onder de loep te nemen. Anderzijds helpt het contact te leren maken met de innerlijke leefwereld door middel van het creatieve medium. Op deze manier wordt de patiënt begeleid in de zoektocht naar de persoonlijke mogelijkheden en in het leren omgaan met de dagdagelijkse beperkingen. Zo kunnen via de wisselwerking tussen ergotherapie en psychotherapie thema’s zoals acceptatie, erkennen van eigen noden, aangeven van grenzen en het vinden van nieuwe doelen aan bod komen.

Workshop 4 | De rol van de kinesitherapeut en maatschappelijk werker bij chronische klachten: van functie naar participatie

Chronische lichamelijke klachten ontstaan door een samenspel van lichamelijke, psychische en sociale factoren. De rol van de kinesitherapeut verandert daardoor, wat uitdagingen met zich meebrengt. Deze workshop verlegt de focus van functie naar participatie en het opbouwen van waardevolle activiteiten. Je leert er hoe die aanpak, ondersteund door de maatschappelijk werker en sociale diensten, de dagelijkse realiteit van de patiënt positief kan beïnvloeden.
 

Locaties

  • Plenaire sessies: auditorium Hergé
    Vrouw, kind en erfelijkheid
    Campus Gasthuisberg, Paarse straat, poort 4, niveau 1 
  • Workshops: diverse zalen in Vrouw, kind en erfelijkheid
    Campus Gasthuisberg, Paarse straat, poort 4, niveau 1 Paarse straat, poort 4, niveau 1
  • Lunch: auditorium Gaudi, Psychiatriegebouw
    Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2, niveau 1

 

Accreditering

Accreditering voor artsen wordt aangevraagd.

Vragen? 

natascha.zwinkels [at] upckuleuven.be (subject: Vraag%20studiedag%20Sense)

Organisatie

Deze studiedag wordt georganiseerd door de afdeling Sense, een onderdeel van de Mind Body Unit van het UPC KU Leuven op Campus Gasthuisberg.

payment options
Schrijf je in vóór 22 november 2024. Je inschrijving annuleren, met terugbetaling van je inschrijfgeld, kan tot vijf werkdagen voor het event. Neem hiervoor contact op met de organisator.

Blijf op de hoogte