Waarom we beter helemaal niet meer drinken: ‘Een glas is al schadelijk’

Festivals, terrasjes en tuinfeesten: in de zomer vloeit de drank vaak nóg rijkelijker. Waarom vinden we alcohol drinken zo normaal en wanneer is gebruik problematisch? ‘Omdat vrouwen meer drinken dan vroeger, zien we het aantal borstkankers toenemen’, zegt psychiater Hendrik Peuskens in De Morgen. 

(...) “Kijk, in Europa is plezier hebben en samenzijn de laatste vijftig jaar gemarineerd in alcohol. Maar er zijn heel wat culturen in de wereld waar alcohol niet nodig is om met mensen samen te komen. De helft van de wereldbevolking drinkt nooit één druppel alcohol in zijn leven. Europa heeft een enorm alcoholprobleem − en een even grote lobby. Heel wat geestelijk en fysiek lijden zou vermeden kunnen worden als alcohol minder aanwezig was.”

En zou het ook een noemenswaardige besparing in de gezondheidszorg kunnen zijn?
“Absoluut. Professor Lieven Annemans heeft een tiental jaar geleden berekend wat de economische kost van alcohol is. (Alcoholmisbruik in België kost onze maatschappij jaarlijks 4,2 miljard euro, becijferde Annemans in 2013, en die kosten liggen hoger dan wat alcohol de overheid oplevert aan taksen en accijnzen, namelijk 1,5 miljard euro, red.)

“Dat gaat in de eerste plaats over directe kosten, voor lichamelijke en geestelijke hulpverlening. Zo is het merendeel van de opnames in de geestelijke gezondheidszorg aan alcohol gerelateerd. In psychiatrische ziekenhuizen staat alcohol op de eerste plaats als reden waarom mannen opgenomen worden. Bij vrouwen is dat de derde plaats. Dat zijn allemaal indrukwekkende cijfers. En dan hebben we het nog niet over de indirecte kosten, zoals voor ziekte-uitkeringen, justitie en politie.

“In vergelijking daarmee zijn de budgetten die we voor preventie krijgen overduidelijk weinig. Onderzoek laat duidelijk zien dat bepaalde zaken significant helpen om het alcoholverbruik te doen dalen: de leeftijdsgrens verhogen van 16 jaar naar 18 jaar, de prijs van alcohol verhogen, en reclame voor alcohol verbieden. Dit herhalen we al jaren, en toch handelt de overheid er niet naar. We hebben nu sinds kort eindelijk een nationaal alcoholplan, omdat Europa ons dat al verschillende keren heeft gevraagd, maar ook dat schiet tekort. Dit plan focust vooral op excessief alcoholgebruik, terwijl we juist willen voorkomen dat iemand op het uiteinde van dat continuüm belandt.” (...)


Lees het interview | De Morgen online