'Zelfs baby's kunnen zich traumatische ervaring herinneren'
Dr. Annemie Vandersmissen is kinder- en jeugdpsychiater in het UPC KU Leuven. Zij weet dat baby's die iets traumatisch meemaken, daar herinneringen van kunnen opslaan.
De peuters die slachtoffer waren van Kim De Gelder, waren te jong om zich de feiten bewust te herinneren. Maar het lichaam en de hersenen hebben flarden opgeslagen van wat die dag gebeurd is. Dat kan gaan over lichaamsensaties, geuren, bewegingen of geluiden. Het gebeurt dan ook vaker dat mensen op latere leeftijd op zoek gaan naar het volledige verhaal. Het denkend brein wil de puzzelstukken samenleggen om dan te kunnen zeggen: nu begrijp ik het, het klopt in mijn hoofd en nu kan ik verder.
"Hoe vreemd het ook klinkt: een dramatische gebeurtenis kan leiden tot een soort van positieve levenservaring. Het kan dat de kinderen door deze ervaring heel jong meer veerkracht hebben ontwikkeld en dat kan betekenen dat ze op een andere manier in het leven staan. Als het nu goed gaat met hen, dan is dat zeker ook een pluim voor de volwassenen die hen omringen."
Kinder- en jeugdpsychiater Annemie Vandersmissen geeft duiding bij de ervaring van de jongeren die 15 jaar geleden de crèchemoorden van Kim De Gelder overleefden.