“Bekende mensen komen vaak sterk en succesvol over. Dat zij zich kwetsbaar tonen, kan taboes doorbreken”
In ‘Boris’ ging Jeroom de as van zijn overleden broer uitstrooien, en de reacties van kijkers die zich door het programma diep geraakt en gesteund voelden, waren overdonderend. Maar er zijn nog wel meer ‘bekende mensen’ die meer dan ooit hun kwetsbaarheid tonen. Een goede zaak, vindt psychiater Thomas Pattyn, al zijn er ook een aantal valkuilen.
Naast Jeroom was er eerder al Pedro Elias, die in ‘Patiënt Pedro’ in therapie ging voor zijn angsten, en ook zangeres Selah Sue getuigt al langer openlijk over haar depressies. Jeroen Meus gaf ons dan weer een inkijk in het rouwproces om zijn overleden broer. Hoe komt het dat steeds meer bekende mensen aan de wereld durven te tonen dat ook zij maar gewoon mensen zijn die worstelen met zichzelf, verdriet en het leven? En kunnen ze op dat vlak een voorbeeldfunctie vervullen?
Dr. Thomas Pattyn, als psychiater verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, vindt alvast van wel: “Als mensen opluchting of herkenning en erkenning voelen bij bijvoorbeeld ‘Patiënt Pedro’, een programma dat over hypochondrie en angst gaat, dan is dat een goede zaak. Of wanneer mensen zich minder alleen voelen als een succesvolle Selah Sue deelt dat ze aan depressies lijdt en daarvoor medicatie moet slikken, dan is haar getuigenis belangrijk geweest.” (...)
Dr. Thomas Pattyn in Libelle over wat Jeroom en andere bekende mensen betekenen als ze hun kwetsbaarheid durven te tonen.