Leven met depressieve gevoelens: 'Blijft dit duren?'
In een artikel in De Morgen over klinische depressie en hoe ermee om te gaan geeft psychiater Stephan Claes duiding over het gebruik van antidepressiva.
Antidepressiva zijn het meest voorgeschreven middel in Vlaanderen om depressies te behandelen. Ruim 13 procent van de volwassen Belgen gebruikte er in 2021 volgens Domus Medica. "Het meest voorgeschreven is Sipralexa of Citalopram", zegt Claes. "Die zijn onderdeel van de familie van de SSRI's waarmee 95 procent van de depressies wordt behandeld."
Maar eigenlijk zijn antidepressiva alleen maar aangewezen bij zware depressies. "Een groot deel van de groep mensen die antidepressiva neemt, kampt met mildere angst- en depressieve symptomen die ontstaan op basis van de druk die het leven op hen legt. Die groep is eerder gebaat bij verschillende therapieën en bijvoorbeeld meer beweging."
Maar vaststellen wanneer iemand met een milde versus zware depressie kampt, is erg moeilijk en blijft vaak een grijze zone.
"Onderzoekers gebruiken wel eens de depressieschaal van Hamilton, waarbij allerlei vragen gesteld worden en er een score toegekend wordt in welke mate iemand depressief is", zegt Claes. "In de klinische praktijk gebruiken psychiaters dat amper, want het gaat om een tijdrovende test waarvoor je ook nog eens specifiek opgeleid moet zijn." In de praktijk wordt daarom naar drie domeinen gekeken: het emotionele, cognitieve en het lichamelijke. "Als die drie verstoord raken in het dagelijkse leven, spreken we van een ernstige depressie."
Prof. dr. Stephan Claes: 'Vaststellen wanneer iemand met een milde versus zware depressie kampt, is erg moeilijk en blijft vaak een grijze zone.'