“Medicatie is de enige bewezen manier om de symptomen te behandelen”: Pommelien Thijs heeft ADD, maar wat houdt dat juist in?
Pommelien Thijs vertelde moedig en open over de diagnose van ADD die ze recent kreeg. Maar wat is ADD? Waar zit het verschil met ADHD? En hoe ga je best om met een concentratiestoornis, is medicatie de enige optie? Kinder- en jeugdpsychiater Marina Danckaerts van het UPC KU Leuven beantwoordt lezersvragen.
Wat is AD(H)D precies? (Evelyne)
"Er is één overkoepelende naam: ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder", zegt professor Marina Danckaerts. “Daarbinnen zijn er drie groepen:
• ADHD van het overwegend aandachtsdeficiënte type: dit wordt vaak ADD genoemd. Het gaat hierbij vooral om moeite hebben met concentratie: zowel selectieve aandacht als volgehouden aandacht en sturing van de aandacht.
• ADHD van het overwegend hyperactief-impulsieve type: wie dit heeft is vaak onrustig en heeft impulsieve neigingen. Denk aan last hebben met stilzitten, onrustig in het hoofd en het lijf, waardoor mensen met ADHD veel friemelen, niet goed kunnen wachten, ongeduldig zijn, geen uitstel verdragen.
• De combinatie van beide: mensen die zowel problemen hebben om zich te concentreren als erg onrustig zijn en impulsief kunnen reageren.
Het gaat hierbij om een continuüm, net als bij bloeddruk. Sommige mensen hebben een lage bloeddruk, anderen hebben heel hoge waarden. Die laatste krijgen het label van te hoge bloeddruk. We hebben met andere woorden allemaal weleens last om ons te concentreren en moeite om rustig te zijn. Maar bij mensen met ADHD heeft dat zo veel impact op hun leven, dat ze niet meer goed kunnen functioneren. Daarbij kijken we ook of die problemen zich in alle situaties voordoen: zowel op school of op het werk als in de thuissituatie."
Het lijkt alsof steeds meer mensen ADHD hebben. Is dat zo of is zo’n label een modeverschijnsel? (Joris)
"Tot 2013 zagen we een sterke stijging van het aantal diagnoses, daarna bleven de cijfers een aantal jaar stabiel en nu zien we opnieuw een lichte stijging. Dat betekent niet dat er meer mensen zijn met ADHD, dat cijfer is stabiel in de bevolking. Het betekent dat er vaker een diagnose gesteld wordt. Dat komt doordat er meer kennis is over ADHD en mensen vaker hulp zoeken. De diagnose is dan de eerste stap.”
(...)
Prof. dr. Marina Danckaerts, diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie over (vormen van ) ADHD.