Obsessieve-compulsieve stoornis | dagprogramma
Universitair centrum voor obsessieve-compulsieve stoornis
Bezoekuren
Op deze afdeling is er geen bezoekgelegenheid voorzien, maar aarzel als naaste niet om de afdeling te contacteren. De zorgmedewerkers staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden of een afspraak te maken voor een gesprek.
Op deze afdeling kan je als volwassene (18-65 jaar) terecht als je kampt met dwanggedachten of dwanghandelingen (ook obsessieve-compulsieve stoornis genoemd) met een duidelijke impact op je dagelijks leven. Dat wil zeggen: je dwanggedachten kosten je veel tijd en doen ernstig inbreuk op je alledaagse bezigheden. Je klachten zijn ook in die mate aanwezig dat ze je sociaal leven, je beroep of je relaties ernstig hinderen.
Aanmelden
Vraag een intakegesprek aan, waarin het zorgtraject wordt besproken. Een aanvraag kan door een patiënt of verwijzer gebeuren.
ocd [at] upckuleuven.be (subject: Aanvraag%20intake%20OCS)
Over de therapie
Tijdens de dagtherapie ligt de focus op
- de dwangklachten in kaart brengen
- een probleemsamenhang opstellen
- psycho-educatie over angst, dwang en vermijdingsgedrag
- afbouw van rituelen, vermijdingsgedrag doorbreken
- omgaan met de aanwezigheid van obsessies, met onzekerheid en twijfel, met spanningen/angst(gevoelens) en leren verder doen met wat je belangrijk vindt
Vijf halve dagen, twaalf weken
De dagtherapie verloopt in een groep van acht personen. Je volgt ze gedurende twaalf weken, telkens op vijf halve dagen per week. De sessies vinden plaats van 8.45 tot 13.00 uur in de voormiddag of van 13.00 tot 17.00 uur in de namiddag.
Therapievormen
De meest effectieve psychotherapeutische behandeling voor patiënten met OCS of dwang, is cognitieve gedragstherapie. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
- Gedragstherapie
Samen met je therapeut breng je de componenten van je dwang in kaart, zoals angst, gedachten en gedrag. Ook zoek je naar de functie en de betekenis van je gedrag (probleemsamenhang). Je gaat na welk nieuw gedragspatroon meer helpend kan zijn op lange termijn en welke technieken of middelen nodig zijn om daarin te kunnen groeien (behandelplan). Vervolgens ga je aan de slag. Je voert de technieken en oefeningen uit, oefent nieuw gedrag en versterkt bestaande vaardigheden (interventie/oefenfase). Je evolutie daarin breng je in kaart (evaluatie, vinger aan de pols) en stuurt bij waar nodig.
Een belangrijke techniek die gehanteerd wordt binnen de gedragstherapie is Exposure en responspreventie. Door je stapsgewijs bloot te stellen aan beangstigende situaties (exposure) waarbij je geen dwanghandelingen uitvoert (responspreventie), leer je om de obsessies te verdragen, te beheren en beheersen zonder de dwanghandelingen te stellen. - Beeldende therapie
Beeldende therapie is ervaringsgerichte therapie waarbij je leert om je vrij of creatief uit te drukken met allerlei materialen. Zo ontstaan er innerlijke verwerkings- en integratieprocessen. - Psychomotorische therapie
Dit is een vorm van ervarings- en bewegingsgerichte therapie. - Systeemtherapie
De naasten die je omgeven (meestal je gezin) kan je beschouwen als ‘een systeem’, waar ook ondersteuning en inzicht nodig is. Tijdens deze sessies worden je naasten betrokken in therapie.
Aanvullende ondersteuning
Je kan steeds terecht bij een sociaal werker van de afdeling met sociaal-administratieve vragen, of bij de psychiater (in opleiding) voor vragen over je medicatie.
Multidisciplinair behandelteam
- prof. dr. Chris Bervoets, psychiater-psychotherapeut
- Riet Van Dyck, klinisch psycholoog en gedragstherapeut
- Chris De Ceuster, beeldend therapeut
- Joren Deschryvere, psychomotorisch therapeut
- Sien Nackaerts, sociaal werker
- Sirri Wouters, systeemtherapeut
daarnaast wordt het team ondersteund door een psychiater in opleiding en een klinisch psycholoog in opleiding
Tarief
Wat je betaalt voor de dagtherapie hangt af van een aantal factoren, onder meer of je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming. De sociaal werker van de afdeling, Sien Nackaerts, informeert je hierover op maat. Aarzel niet om haar te contacteren.
Locatie
Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2
Informatie voor patiënten en verwijzers